Dioptaas

Trefwoorden: Vergeving, Mededogen, Verlossen van karmische patronen, Voorpsoed
Element: Water
Chakra’s: Hart (4de)
Sterrenbeeld: Boogschutter, Schorpioen
Uiterlijk: De kleur is smaragdgroen tot donker blauwgroen
Herkomst: Dioptaas is aangetroffen in Chili, Namibië, Rusland en de Verenigde Staten                      

Werking Dioptaas

Dioptaas is een krachtige bondgenoot om liefdevol mededogen en heling van emotionele pijn op te wekken. Het straalt de energie uit van de pure groenstraal van het hart en is een ideale steen om in elke denkbare zin het hart emotioneel te ondersteunen. Het sterkt het emotionele hart door de kracht van mededogen, zowel voor jezelf als voor anderen. Het ondersteunt het fysieke hart door zijn niet-aflatende boodschap van sereniteit en welzijn. Het spirituele hart roept het wakker door zijn hoogfrequente trillingspatroon, dat resoneert met het ‘hoge hart’-chakra vlak boven het fysieke hart. Door al deze kanalen stimuleert het vergeving en de heling van innerlijke wonden. Dioptaas is nuttig om inzicht te krijgen in vorige levens en om je hogere levensdoel te activeren. Veel van de lessen die we uit vorige levens gepresenteerd krijgen doen zich voor als ‘echo’s’ of herhaalde episodes waarin telkens weer vergelijkbare karmische gebeurtenissen worden herhaald.

Dioptaas opent onze innerlijke ogen ervoor om ons deze patronen te herinneren en ze te zien, zodat we onze gehechtheid eraan kunnen verlossen en met hernieuwde energie voorwaarts kunnen gaan. De vibratie van dioptaas is heilzaam en fris, en kan helpen om je auraveld te zuiveren van disharmonie. Emoties die te maken hebben met woede, frustratie, jaloezie, angst of wantrouwen worden in aanwezigheid van dioptaas tot zwijgen gebracht, waardoor dit een heel geschikte steen is voor dagelijks gebruik bij meditatie en om in je buurt te houden, of zelfs op je lichaam. Dioptaas kan ook worden gebruikt om overvloed en voorspoed te creëren. Doordat het een van de zuiverste stenen van de groenstraal is, trekt het rijkdom aan, en alle andere goede dingen die onze fysieke levens kunnen veraangenamen. 

Dioptaas is een van de krachtigste stenen om emotionele patronen en karmische contracten die invloed hebben op relaties te verlossen. Door de energie ervan kun je zien waar er wellicht sprake is van gehechtheden aan anderen die niet langer opportuun zijn. Door deze emotionele koorden te onderkennen, kun je jezelf ervan bevrijden rollen te spelen die gebaseerd zijn op programmatuur uit het verleden, waarmee je je hartenergie vrijmaakt voor nieuwe, rijpere relaties. De frequentie van dioptaas helpt je om karmische familiepatronen te onderkennen en ze los te maken uit je emotionele lichaam en genetische codering. Het is een uitstekende steen om overgeërfde patronen van gedrag, misbruik of zelfs lichamelijke ziekte te verlossen. Dioptaas kan je helpen dankbaar te zijn voor de emotionele lessen die je hebt moeten leren door interactie met mensen die je dierbaar zijn. Het leert ons wat de waarde ervan is om onszelf en anderen toe te staan in intieme relaties te groeien, en hoe we tegenover onszelf en anderen kunnen toegeven dat we niet langer in die relaties passen.

Dioptaas schenkt ons de rijpheid om op te merken wanneer we van anderen verwachten dat ze zich aan onze verwachtingen aanpassen, in plaats van hun toe te staan hun ware zelf te zijn. Het helpt je ook te zien op welke punten je misschien je eigen gedrag aanpast om je naar de verwachtingen van anderen te voegen, in plaats van volledig jezelf te zijn. Dioptaas draagt bij aan beter begrip voor de rollen die we voor anderen hebben gespeeld, en ook voor de rollen die anderen voor ons gespeeld hebben. Het moedigt ons aan om die rollen uit het verleden te verlossen, zodat beide partijen in de relatie gekend kunnen worden voor wie ze zijn. Dit is wat het proces van vergeving werkelijk betekent: jezelf en anderen vrijmaken, zodat er ware groei kan plaatsvinden en het verleden wordt losgelaten. Wanneer dit is gebeurd, wordt ook het karma van relaties verlost, zodat iedereen vrij is om verder te gaan.

Dankzij zijn vermogen om oude, dissonante energiekoorden te helpen verlossen is dioptaas een heel geschikte steen voor mensen die te maken krijgen met echtscheiding, overlijden of intense interacties binnen de familie. Het kan behulpzaam zijn om beter gecenterd te blijven wanneer je in situaties terechtkomt waarin je op oude emotionele patronen zult stuiten (zoals tijdens familievakanties). Dioptaas kan eraan bijdragen objectief te blijven en je niet in de groepsdynamica van de familie te laten meezuigen. Dioptaas is een van de belangrijkste bondgenoten voor emotionele heling. Vrijwel alle soorten emotionele onbalans hebben te maken met ervaringen uit het verleden, met vroeger gedrag en met onze verwachtingen van onszelf en anderen. Wanneer deze aspecten worden verlost, worden het hart en het denken vrij om aanwezig te zijn en om over het verleden heen te groeien. Daardoor ontstaat een toestand van vreugde, tevredenheid, vrede en emotioneel evenwicht. 

Dioptaas werkt harmonisch samen met:

  • Malachiet, azuriet, turkoois, cupriet en verasciet. Deze hebben net als dioptaas zelf een basis van koper, zodat hun vibratiepatronen goed samengaan.
  • Bij meditatie zijn danburiet, Satyaloka-kwarts, scoleciet, herderiet, brookiet, fenakieten, azeztuliet allemaal te gebruiken om het geactiveerde hartchakra te verbinden met de bovenste chakra’s en de chakra’s boven het hoofd.

Spiritueel

Dioptaas is een van de krachtigste spirituele meesters van deze tijd; het laat zien hoe het hart kan worden geheeld en hoe we onszelf kunnen bevrijden van rollen uit het verleden die ons vermogen om ons volledige potentieel te belichamen belemmeren. Het is een steen die ons liefde leert en de grootste daad waartoe liefde in staat is: vergeving. Dioptaas stimuleert een emotionele zuiverheid waardoor we relaties kunnen gaan beschouwen als heilige gelegenheden om het Goddelijke in anderen te zien. De steen zet er ook toe aan in je kracht te gaan staan door je los te maken van door het ego ingegeven verwachtingen, en emotionele ervaringen en rollen uit het verleden. 

Emotioneel

De emotionele energieën van dioptaas staan in nauw verband met de spirituele vermogens ervan. Het is een zeer nuttige steen voor mensen die almaar hun blik op het verleden gericht hebben en daardoor niet goed in het heden helder met anderen kunnen omgaan. De steen helpt mensen die een slachtofferrol hebben aangenomen om na te gaan hoe ze weer zelfvertrouwen kunnen krijgen, het verleden kunnen verlossen en zichzelf kunnen toestaan zich te ontwikkelen. Dioptaas is van nut voor wie geneigd is zich voortdurend aan te passen aan de verwachtingen en verlangens van anderen, en zijn ware zelf niet goed durft te laten zien. Het kan iedereen helpen meer vreugde, vrede en vervulling in het leven te vinden. 

Affirmatie

Ik vergeef alle oude patronen die me hebben teruggehouden en verlos ze, en met open hart aanvaard ik de vele zegeningen van mijn leven.