Home » Informatie over » Edelstenen verzorgen » Edelstenen Reinigen

Edelstenen Reinigen

Edelstenen reinigen

Voordat je edelstenen gaat gebruiken moeten ze worden gezuiverd en ook daarna moeten ze regelmatig worden gereinigd.  Dit reinigen is nodig zodat de stenen zo optimaal mogelijk kunnen werken.  Na het reinigen moet de steen nog worden opgeladen en geactiveerd want alleen dan zal het je gewenste doel kunnen ondersteunen.

Edelstenen pakken vibraties op van iedereen die ze hanteert, en ze absorberen ook negatieve energie. Dus als je een steen niet reinigt pak je slechte vibraties op en ervaar je niet de positieve effecten van een gezuiverde steen. Edelstenen moet je niet alleen na aankoop reinigen maar ook nadat je ze hebt gedragen of op een andere manier hebt gebruikt. Reinig ook altijd edelstenen die je van een ander krijgt, want ze kunnen negatieve vibraties bevatten en die aan je doorgeven.

Sommige stenen hoef je nooit te reinigen, zoals citrien, kyaniet en azeztuliet, want die zijn zelfreinigend. 

Reinigingsmethoden
 
Water

De meeste edelstenen (die niet oplosbaar, bros of gelaagd zijn) kun je reinigen door ze een paar minuten onder stromend water te houdende. Rivier- of zeewater is het meest geschikt maar kraanwater voldoet ook prima. Je kunt de edelstenen ook onderdompelen in een kom water waarin een handvol zeezout of steenzout is toegevoegd (Zout wordt het best vermeden als het kristal broos gelaagd of kruimelig is). Droog het kristal daarna zorgvuldig af. Sommige stenen kunnen beter niet met water gereinigd worden zoals  angeliet, calciet, lapis lazuli, magnetiet, malachiet, seleniet en turkoois.

Zout

Zee- of steenzout reinigt ook goed maar kan schadelijk zijn voor gelaagde of brokkelige kristallen. Plaats je kristal in het zout en laat het \’s nachts staan zodat de negatieve energieën worden opgenomen (gooi het zout weg. Niet eten). Borstel het zout na afloop voorzichtig af en zorg ervoor dat je het uit alle openingen of scheuren verwijdert, anders zal het in de toekomst water absorberen en kan het de steen versplinteren. 

Bruine rijst

Is voor alle edelstenen geschikt dus ook voor broze, gelaagde of tere edelstenen. Leg de stenen een nacht lang in ongekookte bruine rijst. De rijst reinigt de stenen door de negatieve energieën op te nemen (composteer of gooi de rijst weg. Niet eten).

Salie – Wierook

Deze methode is geschikt voor alle edelstenen. Salie verwijdert snel negatieve energieën. Houd de steen in je hand in de rook van de salie. Bij grote stenen kun je de rook over de steen uitwaaieren. Wil je meerdere kleine stenen tegelijk behandelen dan kun je ze in een zeef/vergiet boven de rokende salie houden zodat de rook alle stenen in één keer kan reinigen. Wierook en dan vooral sandelhout werkt op dezelfde manier.

Licht

Houd je edelsteen in je handen en visualiseer een straal van helder wit licht dat naar beneden komt en over de steen gaat waarbij het alle negativiteit absorbeert en de energie herstelt. Geschikt voor alle stenen.

Hematiet – Amethist – Seleniet

Edelstenen die andere stenen reinigen zijn nuttig voor tere en brosse stenen, maar moeten daarna soms zelf gereinigd worden. Deze methode is geschikt voor alle edelstenen.

Je kunt je edelsteen minimaal 24 uur in hematiet steentjes leggen. Hematiet neemt de negatieve lading uit de steen op.  Ook amethyst is een uitstekende steen om andere stenen mee te reinigen. Door een steen een uur of twaalf in een amethist geode, op een amethist cluster of op een bedje van amethyst steentjes te leggen wordt deze gereinigd. Een geode reinigt het diepst en hoef je slechts zelden zelf te reinigen. Als laatste is seleniet, door haar reinigende eigenschappen en zachte energie, heel goed bruikbaar om andere stenen mee te reinigen. Het heeft bovendien als voordeel dat het tegelijkertijd je stenen oplaadt.

 Geluid

Deze methode is geschikt voor alle edelstenen. Geluid van Tibetaanse klankschaal, tingsha\’s een gong of stemvork hebben een zuivere vibratie die alle edelstenen reinigt en herstelt. Als je een klankschaal gebruikt, kun je meerdere stenen tegelijk reinigen (zoveel dat de bodem bedekt is, maar de vibratie niet wordt beperkt). Tingsha\’s en een gong kunnen ook meerdere stenen tegelijk zuiveren terwijl een stemvork voor een afzonderlijke steen kan worden aangeslagen en toegepast. Wat je ook gebruikt, luister aandachtig en je hoort wanneer het schoonmaken en opladen voltooid is, omdat het geluid helder is.

Aarde

Je edelstenen reinigen door ze 24 uur in de aarde te begraven. Als je geen tuin hebt, kan een bloempot gevuld met aarde of zand worden gebruikt.  Dit is een hele zacht werkende methode die eigenlijk voor alle stenen geschikt is. Hoe langer je steen in de aarde laat zitten, hoe grondiger de reiniging. 

Meru piramide

Alle edelstenen kunnen gereinigd en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen. De Meru Piramide combineert 2 eeuwenoude energetische instrumenten: de piramide en de Shri Yantra. Het Shri Yantra symbool straalt positieve levensversterkende energie opwaarts die vervolgens samenvloeit met de bijzondere energie van de piramide.  Piramides verzamelen en verhogen levensversterkende  en hoge, positieve resonanties ( ook wel Prana, Chi, Orgone of levensenergie genoemd)