Voorstellen Boeddha

Compassie

De Boeddha is de essentie van mededogen. Mededogen is moeilijk te beschrijven, een beetje zoals liefde (waarvan het een uitdrukking is), maar je zult het weten als je het voelt. Het is niet hetzelfde als empathie, wat het vermogen is om je in de ander in te leven. Het compassievolle hart gaat namelijk zelfs verder dan dat. Het leidt ons naar een plek waar we ruimte kunnen hebben voor het lijden van anderen waarbij we die ander niet hoeven te begrijpen (zoals iemand die een massamoord pleegt, met wie we misschien helemaal geen relatie hebben of een persoon die wreed is tegen dieren en wiens acties we met elke vezel van ons wezen kunnen veroordelen). Ook al vechten we zelf voor dierenrechten, toch kunnen we compassie voelen voor de gebrokenheid in de ziel die bewust of onbewust wrede acties uitvoert. Het meelevende hart zegt niet: “Ach, laat ze dat maar doen, wat maakt het uit, het is hun karma dat wordt gecreëerd” maar veroordeeld ze ook niet als onwaardig voor spirituele hulp.

Het meelevende hart heeft een visie dat er altijd lijden zal zijn. Of we er nu bewust mee kunnen omgaan of niet, mededogen bevat de energie van goddelijke liefde die heling voor iedereen mogelijk maakt, zonder uitzondering dus ook inclusief onszelf. Er is een boeddhistische wijsheid dat als we geen mededogen voor onszelf hebben, we het helemaal niet hebben. Mededogen is niet per se zacht en lief, maar heeft altijd liefde als basis. Soms zal die liefde harde liefde zijn. Niet vanuit ego maar vanuit het besef dat verschillende energieën op verschillende vibraties reageren. Voor iemand die zich net openstelt, kan een intense liefde voelen als te intens en mogelijk zelfs schadelijk zijn. Net zoals de felle middagzon voor een bleek persoon. Een zachtere benadering zou dan precies goed kunnen zijn. Of iemand die erg vastzit in defensief gedrag en blokkades, voelt misschien geen tik op de schouder om hun aandacht te trekken. Ze hebben misschien een klap met de stok van de meester nodig om te beseffen dat er iets aan de hand is. Het is onnodig en wreed om een ​​gevoelig persoon te slaan die zachtaardig kan worden terechtgewezen met een blik. Maar proberen iemand met een blik terecht te wijzen die je niet eens ziet, zal helemaal niet werken. Compassie ziet in dat alles en iedereen hulp verdient en stelt het Goddelijke in staat te bepalen hoe die hulp het beste kan worden verleend. Bij het bedenken van consequenties voor acties gaat het over wat iemand waardeert of waarde aan hecht. Want een consequentie van een actie zal waarschijnlijk geen constructief effect hebben als het iets is dat die persoon niet raakt (waar het pijn doet, om zo te zeggen). Het Goddelijke werkt in zijn mededogen op dezelfde manier met ons. Het reageert op wie we zijn, wat we nodig hebben, wat ons het beste zal dienen en wanneer. Zo zal voor sommige mensen complimenten een effect hebben en hen aansporen om harder te werken. Zij vinden positieve feedback heel bemoedigend. Bij anderen zou het juist een tegenovergesteld effect kunnen hebben, namelijk het creëren van een houding van luiheid en desinteresse om te proberen te verbeteren.

Mededogen betekent dat we krijgen wat ons het meest zal helpen, met de meeste liefde – hoe dat er ook uitziet. Dit is de wijsheid die ten grondslag ligt aan de leer dat we onze levenservaringen kunnen vertrouwen (het is wat ons het beste dient). Wat we nodig hebben is er voor ons. We hoeven ons leven niet anders te maken, het gaat erom dat we begrijpen hoe we er anders mee om kunnen gaan. Dan verandert onze levenservaring op natuurlijke wijze. In de leer van de boeddhistische tantra, een prachtige spirituele filosofie en beoefening die de materiële wereld en het lichaam als de sleutel tot onze spirituele verlichting omarmt, staan ​​een aantal instructies over mededogen en hoe dit te cultiveren en in praktijk te brengen. Waarschijnlijk de meest eenvoudige en krachtigste is de lering dat het essentieel voor ons is om vertrouwen te hebben in levenservaringen. Dit vertrouwen maakt ons, door middel van overgave, open voor het Goddelijke en stelt ons in staat om de eindeloze hulp te ontvangen die voor ons beschikbaar is. Goddelijk mededogen is overvloedig aanwezig, waar we beperkingen ervaren heeft dat te maken met ons eigen vermogen om het te ontvangen en het effect ervan door ons en ons leven te laten gaan. Vertouwen kan moeilijk zijn omdat het ons vraagt ​​om ons oordeel los te laten terwijl we ons vaak veel veiliger voelen door er juist aan vast te houden. Oordelen kan een manier worden om met de wereld die bekend is om te gaan en hoe minder vertrouwen we hebben in goddelijke welwillendheid, hoe moeilijker het kan zijn om oordelen los te laten.

Je moet genoeg liefde in je hart hebben om te beseffen dat het Goddelijke van je houdt en je altijd, zonder uitzondering, zal helpt om het oordelen in de loop van de tijd op te geven. Het beoefenen van onthechten, een onderdeel van de boeddhistische leer, kan ons helpen deze liefde uit de eerste hand te ervaren. Onthechting betekent niet dat je niet meer om iets of iemand geeft of koudbloedig wordt. Het betekent dat je accepteert dat het Goddelijke veel meer middelen en kennis heeft dan wij ons, met ons beperkte perspectief,  kunnen voorstellen. Onthechting is een teken dat we vertrouwen op goddelijk mededogen. De legende van de Boeddha Avalokitesvara is dat hij elf hoofden kreeg om de kreten van de wereld te horen en duizend armen om te reageren. Mededogen is niet alleen liefdevol en wijs, maar ook bekwaam en intelligent. Als we compassie beoefenen en aan onze eigen problemen werken, openen we ons hart. Ons spirituele pad gaat zo, vanuit een in slaap zijn voor iets anders dan onze eigen beperkte egowereld, naar het ontwaken voor de wereld van het goddelijke en zijn eindeloze liefde. We reizen dan verder op het pad om te ontwaken als een bodhisattva.

Een bodhisattva is toegewijd aan het wekken van de liefde van de spirituele werelden in alle levende wezens. Hij/zij is op weg naar het hogere bewustzijn van een goddelijk menselijk wezen, een volwaardige boeddha, die volledig en volkomen opereert vanuit mededogen. Dit is niet enkel een esoterisch concept. We zullen daadwerkelijk het effect voelen van een energetische hartopening. We worden in staat tot mededogen in omstandigheden waarin we ooit zouden hebben geoordeeld. Het is een heel bevrijdend gevoel dat van toepassing is op steeds meer situaties en omstandigheden naarmate we groeien. Het is een meetbare reactie, geen inbeelding. Het is iets dat je zult opmerken – misschien als anderen om je heen oordelen en je je realiseert dat je geen oordeel hebt over de betreffende situatie of de mensen die oordelen. In plaats daarvan ben je er gewoon getuige van en voel je mededogen. Misschien spreek je je uit, misschien ook niet. Maar wat je ook doet, het is niet vanuit een plaats van oordeel.

Aan de basis van elk oordeel ligt angst. Naarmate het hart zich opent, laten we geleidelijk onze angst los en worden we uiteindelijk in staat tot mededogen in plaats van een reactief oordeel. Als we oordelen dan is het belangrijk om daar eerlijk over te zijn, mededogen te hebben en jezelf af te vragen waar je bang voor bent – iets in de situatie maakt je bang, wat onder het oordeel schuilgaat. Het kan zijn dat je bang bent niet te zullen slagen of dat je net zo zou kunnen zijn zoals de persoon die je veroordeelt en je daarom doodsbang bent dat je niet van jezelf zou kunnen houden of jezelf niet zou respecteren als je zo was. Het kan ook gewoon een gewoonte van bewustzijn zijn. Het bestaat namelijk al zolang. Het is dan ook bewonderenswaardig dat we zoveel vooruitgang geboekt hebben dat we op een punt zijn aangekomen waar het opgeven van oordeel voor ons mogelijk wordt. Vergeet perfectie en vier hoeveel dichter je nu bij het Goddelijke bent. Het achter ons laten van de beoordelingsgewoonte gaat er niet alleen over dat we het niet meer nodig hebben, maar ook over het jezelf laten wennen aan een medelevende mentaliteit. Met geduld en oefening zal het ontstaan. Het punt is namelijk dat oordeel niets verandert, het houdt ons en de situatie, in een lock-down. Om ruimte te houden voor transformatie is mededogen nodig – dat zonder angst door een open hart stroomt. Soms zullen we die ruimte gemakkelijk kunnen creëren, omdat we veel innerlijk werk hebben gedaan en we niet worden getriggerd. Ookal ontwikkelen we allemaal ons vermogen om medelevend te zijn, om ons hart meer te laten groeien dan ons ego, toch zijn sommigen van ons van nature toleranter dan anderen.

Toch zullen er momenten zijn waarop we echt uitgedaagd worden om iets dat ons angstig maakt niet uit de weg te gaan, aanwezig en open te blijven en ons in te zetten. Vaak is dit in de aanwezigheid van duistere krachten of energieën. Dit kunnen negatieve delen van onze eigen psyche zijn, bijvoorbeeld dingen waarvan ons werd verteld dat ze niet oké waren als kinderen, zoals onze woede of verdriet. Of het kan negatieve energie zijn die van een ander, bewust of onbewust, naar ons toe komt. Als je het goed met je gaat en je straalt dan zullen mensen reageren. Ze kunnen jaloers worden op wat ze zien dat jij hebt, waarvan ze denken dat zijzelf het niet hebben. Ze zijn misschien bang dat je de relatie die je met hen hebt zult ontgroeien – en misschien hebben ze gelijk. Ze kunnen nog steeds net zo veel van je houden en je steunen. Maar het is waarschijnlijk dat niet iedereen een positieve reactie op je zal hebben, wat je bedoelingen of aanbod aan de wereld ook zijn. Er zijn zelfs mensen die de Dalai Lama bekritiseren. Als het meest voorbeeldige levende voorbeeld van menselijk mededogen kan worden bekritiseerd, dan zal waarschijnlijk niemand van ons immuun zijn voor kritiek.

Dit wordt mede veroorzaakt doordat het innerlijke licht niet alleen aantrekkelijk is voor lichtwezens, maar ook voor duistere krachten. Deze duistere krachten zijn niet iets waar we bang voor hoeven te zijn, maar het is handig om te weten dat als we met ze moeten “dealen” – sommigen van ons zullen die taak hebben, anderen niet zo veel – dan weten we dat we hulp en richtlijnen hebben om dat te doen. De wijsheid van Peridoot en Boeddha zullen je helpen of je jezelf nu als lichtwerker beschouwt die getraind moet worden in het omgaan met duistere krachten die actief proberen je spirituele pad te dwarsbomen of dat je gewoon effectiever wil omgaan met de negativiteit die je oppikt van degenen om je heen die je neerslachtig maken en je humeur verminderen. Hier worden de basisrichtlijnen besproken die je moet weten om je spirituele licht te beheren in de aanwezigheid van duisternis. Deze richtlijnen blijven hetzelfde, of je nu te maken hebt met een kleine aanval van negativiteit bijvoorbeeld op je werkplek of een volwaardige paranormaal begaafde aanval in spiritueel healings-werk. Als jij je echter tot dit laatsgenoemde werk aangetrokken voelt volg dan extra training van een gekwalificeerde leraar. Echte en krachtige spirituele leraren zijn zeldzame juweeltjes, maar als je ze nodig hebt, verschijnen ze. Ze lijken gewoon op te duiken en te zeggen wat je moet horen wanneer de tijd rijp is. Dit kan gebeuren omdat ze zich overgeven aan de goddelijke intelligentie.

Laten we ons nu concentreren op de basisrichtlijnen wat voor ons allemaal behulpzaam is. Vergeet niet dat negatieve energie gewoon energie is. Een deel ervan bestaat gewoon uit vrij zwevende dingen, een samensmelting van angstige energie van willekeurige mensen of situaties die aan elkaar plakken en rondslingeren op energetische niveau. Terwijl deze energiebal over het astrale vlak rolt (de psychische of energetische laag van het bestaan ​​gecreëerd uit onze gedachten en emoties), verzamelt het meer en meer en groeit in omvang. Het zal aangetrokken worden tot andere plakkerige energie, zoals meer angst, en blijven groeien. Als we niet op dat niveau trillen, rolt het gewoon door ons heen. Maar we kunnen die bol van angstige-energie ook voelen. 

Kristal Mandala Boeddha & Peridoot - Wilde Compassie

Bijvoorbeeld bij een bedrijfsovername kan er een onzekere ‘vibe’ op kantoor aanwezig zijn die energetisch reëel is. Het kantoor is gevuld met kleverige angstenergie die soortgelijke angsttrillingen aantrekt en opbouwt tot iets heel tastbaars. Het kan dan moeilijk zijn om de zorg op kantoor achter te laten – het kan gaan knagen aan je lichaam en geest, je slaap verstoren, stress veroorzaken. Het kan zo je vermogen om duidelijke begeleiding te ontvangen een tijdje blokkeren, totdat je het verwerkt. Dit kan ook gebeuren als we gewoon in gesprek met iemand zijn die zelf behoorlijk angstig is, we voelen gewoon hun angst en vergeten dat het niet de onze is en laten zo onbewust die plakkerige angstenergie een beetje verstrikt raken in ons eigen energieveld. We weten wanneer zoiets gebeurt, want op het ene moment voelen we ons misschien heel goed en dan worden we ineens overweldigd door een golf van angst (of woede of verdriet, wat de kwaliteit van die onverwerkte energie ook is).  Als we aanwezig blijven, er doorheen werken en het loslaten, hebben we die specifieke angst zo uit ons energieveld gewerkt. Bovendien hebben we misschien ook anderen geholpen er in de toekomst niet door te worden beïnvloed, omdat we daadwerkelijk hebben geholpen het een beetje te ontrafelen, in plaats van het te vergroten.

Sommige negatieve energie is niet zo vrij zwevend en heeft meer intelligentie met een eigen doel en kracht. Liefde is de ultieme kracht, maar het naief om te denken dat duistere krachten die door angst worden bekrachtigd, geen macht hebben en geen respect verdienen. Ze dienen namelijk ook een doel in onze wereld, of we het nu bewust begrijpen of niet. Door onze kracht van vrije wil kunnen we bewust kiezen hoe we op die krachten zullen reageren. Wanneer duistere energieën aan onze deur kloppen – of het nu in de vorm van een hatelijk persoon is of een willekeurige emotie die voelt alsof het van binnenuit komt of als reactie op iets dat op je afkomt – kunnen we kiezen om ons aan te sluiten bij angstaanjagende energie en het voeden. Maar we kunnen ook geleidelijk leren hoe we, door vertrouwen en liefde in ons hart te cultiveren, beleefd maar resoluut vanuit ons hart kunnen zeggen: “Nee dank je”. Het werken met de energie van Boeddha en van Peridoot zal je helpen om energetisch te zeggen: “Nee, dank je”,  op het moment dat je worstelt met de effecten van donkere energieën in je leven, of het nu door depressie, angst, bezorgdheid, woede of op welke manier dan ook is.

Hoe weet je wanneer je deze healing nodig hebt?
Soms zul je ups en downs in je humeur voelen op basis van de gebeurtenissen die om je heen plaatsvinden, maar je hebt nog steeds het gevoel dat wat je voelt betrekking heeft op jou persoonlijk. Dus soms is je partner misschien in een knorrige bui. Het is niet leuk voor je, je kunt zelf een beetje chagrijnig worden, of teleurgesteld zijn dat je op dat moment niet vrijelijk contact kunt maken met je partner, maar je weet dat je je eigen gevoelens ervaart, als reactie op de situatie van je partner. Het heeft dus niet per se een helingsproces nodig. Maar op andere momenten voel je je misschien moe en uitgeput zonder reden of je weet dat je emotionele energie hebt opgepikt die niet echt van jou afkomstig is. Je kunt dan hulp nodig hebben om hetgeen wat niet echt jouw ‘ding’ is om het maar zo te zeggen los te laten. Dan kan kunnen Boeddha en Peridoot je helpen.

Een andere situatie waarin hun energie behulpzaam zal zijn, is bij het overwinnen van zoveel angst die ‘plotseling’ naar boven is gekomen, zodat je de kracht niet kunt opbrengen om bijvoorbeeld naar een cursus of uitje te gaan waar je echt naar toe wilde. Dat kan negatieve interferentie zijn en heling nodig hebben. Dat hoeft het echter niet te zijn, misschien heb je gewoon even rust nodig, maar ook dan kan een healing zeker geen kwaad. Daarna voel je je beter en kun je weer verder, of je realiseert je dat je echt rust nodig hebt. De vraag wordt hoe dan ook beantwoord. Met ervaring leer je de aanwezigheid van duistere energieën te identificeren. Het is meer dan alleen woede, angst of verdriet voelen in je leven. Dit zijn namelijk natuurlijke, normale en gezonde emoties die we kunnen voelen terwijl we het hele leven ervaren. Duistere energieën manipuleren, het zijn emoties die zorgen dat we afstand nemen van wat goed voor ons is, of dat we onszelf niet meer vertrouwen of ons leven niet volledig leven. Er is een duidelijk verschil tussen het voelen van onze emoties en het gevoel gemanipuleerd, gecontroleerd, geblokkeerd te worden of ontspoord te zijn van wat we willen doen, door ons emotionele leven. Als we ons leven volledig leven en daarbij van tijd tot tijd pijnlijke emoties ervaren, is dat geen reden tot bezorgdheid.

Als we pijnlijke emoties ervaren en ons actief geblokkeerd en gehandicapt voelen om onszelf te vertrouwen en daardoor ons leven te leiden, dan zijn er mogelijk duistere energieën aanwezig en moet er misschien iets aan worden gedaan. Soms zal dit zo duidelijk voor je zijn en op andere momenten zal het veel moeilijker zijn om aan te voelen. Wat er ook gebeurt, het is slechts een deel van de menselijke reis en hoeft helemaal niet te worden gevreesd. Voordat we wisten wat ziektekiemen waren, hadden we geen angst voor ziektekiemen, maar we hadden ook geen goede hygiëne en mensen hadden onnodig last van infecties. Donkere energieën zijn een beetje hetzelfde. We hoeven er niet bang voor te zijn, we hoeven alleen onze spirituele hygiëne te oefenen (hierbij kan Boeddha en Peridoot ons helpen). Zo hebben we, door meer bewustzijn en praktische defensieve acties, minder onnodig lijden. Als je nerveus wordt van dit onderwerp, betekent dit gewoon dat je wat meer informatie nodig hebt over hoe je ermee om moet gaan. Wanneer je op de hoogte bent, zul je je meer ontspannen en zelfverzekerd voelen. Onthoud ook dat er veel wezens met grote macht in het licht zijn die je willen helpen. Als het de bedoeling is om op meer dan alledaagse manieren over deze duistere energieën te leren en ermee te werken, dan zal dat naar je toekomen. Hoe dan ook, je wordt ondersteund om te groeien en als er iets naar je toe komt, dan ben je in staat om ermee om te gaan en krijg je alle tools die je nodig hebt om dat te doen. Je hoeft alleen maar om hulp te vragen aan de wezens die onvoorwaardelijk van je houden. Of het bewust werken met donkere energieën deel uitmaakt van je spirituele reis op een grote manier (bijvoorbeeld een kind helpen dat getraumatiseerd is door gruwelijke nachtmerries) of een kleine manier (zoals omgaan met vervelende collega’s), de volgende richtlijnen zijn altijd van waarde.

Ten eerste, heb compassie. Onder grote woede, kwaadheid en de vastberadenheid om een ​​ander te kwetsen of te beheersen schuilen meestal gevoelens van hulpeloosheid en angst. Zonder arrogant of neerbuigend te zijn, met respect en mededogen in je hart, kun je zo’n wezen – of het nu een mens is of een gewonde geest die negatieve interferentie veroorzaakt – een kans bieden om te helen en zichzelf als liefde te herinneren. Als het de bedoeling is dat je gaat werken met duistere energie dan zul je je er van nature toe aangetrokken voelen. Als je dat niet zo voelt, laat het dan gewoon aan je voorbij gaan en concentreer je in plaats daarvan op het meer in het algemeen toepassen van deze richtlijnen op meer ‘gewone’ situaties in je leven, zoals de vervelende collega die je zo triggered dat je spiritueel wilt groeien om het los te kunnen laten. Sommige negatieve vormen van intelligentie zullen daadwerkelijk willen transformeren en heling van je willen accepteren. In het begin kunnen ze wat terughoudend zijn maar uiteindelijk zullen dankbaar zijn. Sommigen willen dat niet, het is altijd een keuze. Je kunt iets aanbieden, maar je kunt het niet dwingen. Onthoud dat dit werk een uitdrukking is van de bodhisattva-gelofte en dat de bodhisattva geen wezens naar verlichting sleept. Avalokitesvara probeerde niet de wereld samen met hem de berg op te duwen. Hij luisterde en reageerde. Het gaat meer om het beantwoorden van de oproep. Als de oproep er niet is, respecteer dan de vrije wil van dat wezen, of die energie.

Weet dat het net zo belangrijk is om dat te eren, als voor dat wezen om jouw vrije wil te eren wanneer je zegt dat het moet vertrekken bijvoorbeeld uit je energieveld. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer je de aanwezigheid van een donkere energie in je huis voelt, bijvoorbeeld wanneer je iets waarneemt dat u een onbehaaglijk gevoel geeft. Het kan zijn dat je niet zeker weet of je iets paranormaal voelt, maar je weet gewoon dat iets of iemand je op een professionele wijze probeert te ondermijnen uit jaloezie, hebzucht of een andere reden. Het kan ook zijn dat je je plotseling zonder reden angstig voelt. In zulke omstandigheden kun je tegen die energie zeggen (als je het niet kunt voelen of zien, spreek het dan gewoon in de lucht): “Ik roep de wezens van onvoorwaardelijke liefde aan die ons hier kunnen helpen. Je kunt nu kiezen om naar het licht gaan, of niet, maar je kunt niet hier in mijn (of mijn kind) energieveld blijven, omdat ik met liefde kies om mijn grens en mijn eigen vrije wil te laten gelden door je nu te vragen om te vertrekken en niet terug te keren.” Geloof het terwijl je spreekt want vrije wil is een krachtig hulpmiddel en kan met grote kracht worden gebruikt, simpelweg al door het te beseffen. Je hoeft dit niet luid te doen, voorzichtig en krachtig is prima. Je kunt het drie keer herhalen als dat nodig is, maar één keer is meestal al voldoende.

Ten tweede, als je zelf in angst zakt, heb dan ook mededogen.  Naarmate we groeien, zullen we vaardiger worden in onze reacties op duistere energieën en, belangrijker nog, onze eigen angst. Het draait allemaal om groei, nederigheid, gevoel voor humor en leren om weer terug te keren naar liefde, zelfs als we een tijdje in angst zijn meegesleept. Ten derde, en het belangrijkst, ga niet op zoek naar deze energieën. Trots en gevoelens van machtiger zijn dan een donkere energie zijn niet in overeenstemming met mededogen. Mededogen is waar je echte kracht vandaan komt om succesvol en effectief met duistere energieën te werken. Elke andere reactie zal uiteindelijk averechts werken. Deze basisrichtlijnen en de energie en wijsheid van Boeddha en Peridoot geven je hopelijk voldoende informatie om spirituele basiszorg voor jezelf te nemen en je zelfverzekerder te voelen in het omgaan met negatieve energie. Als je echt werk met negatieve energie moet doen dan zal je worden getoond wat je moet weten en wanneer, dit is niet voor de meerderheid van de mensen. De meesten van ons zullen gewoon moeten leren omgaan met negatieve mensen of toxische omgevingen, en dat is genoeg. Sommigen van ons zullen wel dieper werken om deze energieën te helen. Vertrouw erop dat je pad je vindt en als iets bedoeld is word je er meestal toe aangetrokken en ben je erin geïnteresseerd. Realiseer je dat als wat hier wordt aangeboden niet genoeg lijkt te zijn voor je behoeften, er altijd meer training voor je beschikbaar zal zijn. We hoeven alleen oprecht vanuit het hart om training te vragen, door onvoorwaardelijke liefde en goddelijke genade, en weten dat onze gebeden verhoord zullen worden. Dit zijn de situaties waarin de Boeddha ons echt kan helpen.