Voorstellen Peridoot

Groei

Peridoot is een prachtige geelgroene steen die semi-transparant is. Het wordt vaak gebruikt in sieraden en is gemakkelijk verkrijgbaar. Het heeft een speciale resonantie met degenen op het pad van heling. Het biedt namelijk psychische bescherming en stabiliseert een helend licht rond het energieveld. Het bevordert vergeving van onszelf en anderen – wat essentieel is als we compassie in ons hart willen vinden. Het helpt ook om de energie van de zonnevlecht naar het hartcentrum te brengen zodat de kanalen voor energiestromen in ons lichaam worden geopend. Als dit gebeurt, worden we minder gefocust op het controleren van onze relaties en meer gefocust op hoe we kunnen samenwerken en onze relaties kunnen verbeteren en dienstbaar kunnen zijn aan de relatie (dus niet jezelf martelen voor de andere persoon maar de relatie dienen).

Peridoot versterkt het hart en de thymus, stimuleert het immuunsysteem en ondersteunt het keelchakra. In termen van ons energielichaam is dit het equivalent van het nemen van enkele supervitaminen. Wanneer onze energetische immuniteit sterker is, kunnen we gemakkelijker zien of iets ons beïnvloedt, zoals een negatief energiekoord dat ons met een ander verbindt. We worden beter in staat om het gewoon te laten vallen – als een infectie die geen vat krijgt omdat ons immuunsysteem sterk genoeg is om het op afstand te houden. Als het ons toch een tijdje overweldigt, zullen we in staat zijn om het sneller bestrijden. Peridoot is behupzaam bij het werken met psychische aanvallen. Maar zelfs op een meer alledaags niveau, bij het omgaan met de vreemde negatieve aspecten van relaties die van tijd tot tijd zullen ontstaan, zoals jaloezie en wrok (om er maar een paar te noemen), kan Peridot ons helpen om mentaal bewuster en helderder te zijn. Met dat grotere bewustzijn en die grotere helderheid kunnen we zoeken naar de ‘haak’ in ons die ervoor zorgt dat negatieve energie of projecties van anderen ons vastgrijpen en beïnvloeden. Zonder die haak glijdt die energie van anderen gewoon van ons af.

Als je in meditatie bent bijvoorbeeld, kun je soms behoorlijk donkere energieën tegenkomen. Normaal gesproken bewegen ze gewoon om je heen, jij reageert niet en zij ook niet, er is bewustzijn en geen kwaad. Als we echter een haak hebben, kunnen we worden beïnvloed. De Boeddha in de vorm van Gautama Boeddha onderwees deze les ooit op deze manier. Een boze man kwam naar hem toe en bekritiseerde hem te midden van een openbare verhandeling met zijn discipelen. De Boeddha zat rustig en luisterde, en beantwoordde de man met enkele vragen. “Wat zou er gebeuren met een kopje water, dat je me aanbood, maar ik nam het niet aan?” vroeg de Boeddha. De man, nogal verbaasd over dit antwoord, antwoordde: “Nou, het zou bij mij blijven, en ik veronderstel dat ik het in plaats daarvan zou drinken!” De Boeddha vroeg toen: “Wat zou er gebeuren met een bord eten dat je me aanbood en dat ik niet koos om te eten?” De man zei: “Ik zou het opeten” De Boeddha zei toen: “Wat zal er gebeuren met deze woede die ik niet accepteer?” ‘Het blijft bij mij,’ antwoordde de man, terwijl hij wegliep. Het was een voorbeeld van het nemen van verantwoordelijkheid voor je emoties, maar ook van hoe vrij we zijn als we niet geloven in het verhaal dat een ander ons kan sturen met hun haat, angst of negativiteit.

Kristal Mandala Boeddha & Peridoot - Wilde Compassie

De kracht om ongehecht en medelevend te zijn helpt ons daar te komen. Echter als we een haak in ons hebben, waarop de projectie van een ander kan aanhaken, dan zullen we nog steeds worstelen, zelfs als hun woede eigenlijk helemaal niets met ons te maken heeft. Als we dit begrijpen dan kunnen we zelfs de negativiteit van een ander die onze wonden triggered gebruiken als een manier om ons licht te laten groeien, te helen en spiritueel sterker te worden. Zo kunnen we worstelen met een beschuldiging van een ander aan ons gericht ook al weten we dat deze niet op waarheid berust. Je kunt zelfs gefrustreerd worden doordat het je toch zo raakt, want hoewel je weet dat het niet waar is, zit er blijkbaar een haak in je waardoor de projectie die eigenlijk over de ander ging, aan jou blijft hangen en pijn oproept. Dit is zeker niet leuk, maar de pijn die je voelt dwingt je om dieper te zoeken om te zien wat het was waardoor de projectie zich aan jou kon hechten. Als je erin duikt kun je iets verrassends ontdekken en je realiseren wat het is dat je moet helen om de haak te verwijderen.

Want totdat je je meer bewust wordt van die haak en een nauwkeuriger en liefdevoller innerlijk bewustzijn opbouwt, blijft de projectie van de ander bij je, hoe oneerlijk die ook is en hoe boos je er ook over bent. De situatie kan je nog wel een tijdje woedend maken maar uiteindelijk zal die woede in grotere wijsheid zoals bijvoorbeeld door meer onderscheidingsvermogen te gebruiken bij het kiezen met wie je omgaat of duidelijkere grenzen aan te geven. Het is belangrijk in ons werk met negatieve energie dat we ons richten op hoe we het licht kunnen dienen. Vaak zal dat gaan over heling en het vergroten van ons eigen innerlijke licht.

Uiteindelijk, ongeacht welke uitdagingen zich voordoen, wordt ons gevraagd om ons licht te laten groeien. Peridoot helpt hetgeen we aandacht aan geven te laten groeien, het is een steen van overvloed en heling. Wanneer we ons op het hart concentreren zal hetgeen we het meest verlangen groeien. Als we Peridoot bij ons hebben als we innerlijk werk doen, en we stellen de vraag: “Wat is hier de waarheid die zich probeert te tonen zodat mijn licht kan groeien?” krijgen we hulp bij het ontvangen van een duidelijk antwoord. Het is een goede vraag om te stellen op elk moment dat we een worsteling met negativiteit, van onszelf of van een ander, tegenkomen.

Meer lezen over de werking van Peridoot