Spirituele wijsheid II Lao Tzu & Zinkiet

Evenwicht

De Spirituele wijsheid van Lao Tzu & Zinkiet gaat over Evenwicht. In de healings Mentaal en Emotioneel en op Ziels-niveau wordt nog meer spirituele wijsheid behandeld. 

Na het lezen van de spirituele wijsheid kun je ervaringen (zoals gevoelens, emoties, inzichten) vastlegging in je journal

Lao Tzu & Zinkiet – Evenwicht
“Aarde school” bevat veel lessen voor oude zielen, inclusief de les van evenwicht. Deze les kan, ongeacht in welke staat van ontwikkeling we ons bevinden, worden geleerd. Elke keer dat we een nieuwe vaardigheid of bewustzijnsniveau ontwikkelen moeten we daarna weer in balans komen. Terug keren naar ons centrum of onze kern en  daar de kracht vinden die we nodig hebben om de uitbreiding van onze energie te ondersteunen. In oosterse tradities wordt dit soms de Middenweg genoemd. De Middenweg omvat het vinden van een pad van integratie. Het loslaten van uitersten en het kiezen van een pad dat al het leven, inclusief onszelf, accepteert met mededogen. Voor mensen die bestaan ​​uit een aards dierlijk lichaam en een goddelijke ziel die uiteindelijk zullen samensmelten als één, kan het vinden van een pad van gematigdheid of de middenweg erg nuttig zijn.

Er zijn tijden, vooral tijdens intense inwijdingen, dat we ons allesbehalve gematigd zullen voelen. We voelen ons misschien van het kastje naar de muur gestuurd, zoals de uitdrukking luidt. We kunnen ons reactief voelen, zeer gevoelig en schommelen tussen intense analyse en emotionele toestanden met een hoog voltage. Als je de neiging hebt om niet halfslachtig te zijn in je benadering van het leven, omdat je misschien een zeer gepassioneerd persoon bent, dan kan het een uitdaging zijn om balans en gematigdheid te leren. Echter zonder het vinden van een middenweg, een weg van balans en integratie, kunnen we niet groeien. Mensen die heel actief zijn kunnen een burn-out krijgen zonder evenwicht. Als we meegaand en ontvankelijker zijn, zullen we zonder evenwicht niet de wil en energie vinden die we nodig hebben om de actie te ondernemen die nodig is om ons hartsverlangen te manifesteren. We hebben voldoende yang – activiteit nodig om in evenwicht te zijn met voldoende yin – ontvankelijkheid.

Een evenwichtig leven leiden is een spirituele kunstvorm en we moeten er misschien heel hard aan werken om een ​​manier te creëren die bij ons individuele temperament past. Het zoeken naar methoden om onszelf in evenwicht te brengen is essentieel voor integratie. Zonder integratie hebben we het gevoel dat we van binnenuit in allerlei richtingen worden getrokken. Alsof we vechten met verschillende delen van onszelf. Hierdoor kunnen we ons erg gefragmenteerd gaan voelen. Alsof we alle verschillende rollen in ons leven spelen in plaats van gewoon te zijn wie we altijd zijn. Zonder integratie zou je een gekwelde moeder kunnen zijn, een plichtsgetrouwe dochter, een gelukkige schoolvrijwilliger, een professionele zakenman, een eindeloos sympathieke vriend en een goede sporter, maar je hebt misschien nooit echt het gevoel dat je gewoon ‘jij’ kunt zijn. Je weet misschien niet eens altijd zeker wie ‘jij’ eigenlijk bent. Na een tijdje worden de barsten zichtbaar en de echte jij zal ernaar verlangen om naar buiten te komen om je te laten weten wie je uiteindelijk bent. Misschien begin je je te gedragen op manieren die anderen niet leuk vinden. Of krijg je kritiek omdat je je rollen die je had niet meer vervult en mensen misschien niet willen dat je verandert. Ze zijn misschien meer geïnteresseerd in de dingen comfotabel te houden voor zichzelf in plaats van jou te laten groeien. Misschien voel je je boos en vijandig of heel verdrietig en weet je niet waarom. Dit is de echte jij die dingen van binnenuit door elkaar schudt en eist om geleefd te worden. Dit is een teken dat de integratie begint te gebeuren.

Soms is het noodzakelijk dat de dingen zoals ze zijn door elkaar worden geschud zodat integratie kan plaatsvinden. Want als je ze laat zoals ze zijn, word je erin opgesloten en ben je niet in staat om los te komen en te groeien naar je ware zelf (dat is wat je hier komt doen). Als het integratieproces eenmaal begint zullen we echt balans moeten zoeken. Het is belangrijk om manieren te vinden om aandacht te schenken aan onze pijnlijke emoties, maar bijvoorbeeld ook de simpele schoonheid van de natuur in ons op te nemen. Het is ook nuttig om tijd nemen te nemen voor meditatie of een dagboek bijhouden of bidden – of alle drie – en deze in evenwicht brengen met fysieke activiteit en tijd met dierbaren, een huisdier, of in de natuur. Balans hoeft geen ingewikkeld of lastig proces te zijn. Soms zijn de eenvoudige benaderingen die voor ons toegankelijk zijn zeer effectief. Op de meest hectische momenten in een druk leven kan dit soort eenvoudige balans een uitdaging zijn.

Zeker wanneer we door inwijding gaan, waar dingen emotioneel en psychologisch intenser worden, wordt balans belangrijker en toch soms moeilijker te bereiken. We kunnen ons erg uit balans voelen als dingen in ons of in ons leven chaotisch worden omdat er binnenin groei plaatsvindt en we niet weten hoe het allemaal zal aflopen.
We moeten niet vergeten dat elk wezen een individu is en dat wat er voor de een uitziet als balans, of de manier waarop het wordt bereikt, voor iemand anders heel anders kan zijn. Onze individuele energetische constitutie is uniek – het lijkt een beetje op onze zielsvingerafdruk. De ingewikkelde patronen van onze mannelijke en vrouwelijke energieën, met hun verschillende behoeften, zullen voor een ander niet precies hetzelfde zijn als voor ons. Dat patroon zal zelfs voor onszelf niet hetzelfde blijven als we door dit leven groeien. We leren constante verandering te accepteren en balans te zoeken als een manier om met de veranderingen en de stroom van het leven om te gaan. Zodat we een ​​responsieve relatie kunnen cultiveren met het spirituele groeiproces waarin we ons bevinden. Om onszelf absolute vrijheid te geven om te zoeken en beslissen wat voor ons werkt is hetr goed om te beseffen dat niet iedereen baat heeft bij dezelfde formule. 

Kristal Mandala - Lao Tzu & Zinkiet - Neerwaartse Energie

Het advies is dus om te leren wat voor ons werkt. Het is het verantwoordelijkheidsgevoel voor onszelf dat het initiëren van balans misschien een uitdaging maakt. Velen van ons lijken er de voorkeur aan te geven de richtlijnen van een ander te volgen. Als dit voor jij geldt zoek dan een paar richtlijnen die zo dicht mogelijk aansluiten bij wat voor jou werkt en geef jezelf dan toestemming om de grenzen een beetje te verkennen om te zien of je hier en daar wat aanpassingen moet maken. Natuurlijk is het moeilijk om beslissingen te nemen over wat je nodig hebt als je niet weet wat je nodig hebt. En je zult niet echt weten wat je nodig hebt als je niet weet hoe je moet communiceren met jezelf, met je lichaam (om te voelen of je bijvoorbeeld actief moet zijn of moet rusten en jezelf resetten). Als jij iemand bent die het gemakkelijk vindt om zijn behoeften vast te stellen, dan heb je ofwel veel innerlijk werk gedaan of je hoefde deze les dit leven gewoon niet zo intens door te nemen. Maar toch zul je nog steeds elementen aantreffen die je kunnen helpen, aangezien evenwicht iets is waar we als menselijk ras allemaal naar toe werken. Echter als jij iemand bent die van nature de neiging heeft om de behoeften van anderen aan te voelen in plaats van die van jezelf (zoals helers vaak doen) dan is hetgeen je hier leest vooral relevant voor jou op persoonlijk niveau.

Als je een complex wezen bent, met veel concurrerende behoeften, dan zal het beheersen van balans meer vaardigheid vereisen. Door te werken met de energie van Lao Tzu en Zinkiet zul je misschien merken dat je meer grip krijgt op wat je behoeften zijn en hoe je daar op een functionele manier aan kunt voldoen. Die behoeften zullen ook niet altijd betekenen dat je voor jezelf moet zorgen. In complexere wezens is er namelijk een behoefte om te geven, om een ​​waardevolle bijdrage te leveren, die voelt alsof het iets unieks van jou is, in dienst van iets groters dan jezelf. Er kunnen ook creatieve behoeften zijn aan zelfexpressie. Dan zijn er ook nog fysieke behoeften die afhankelijk zijn van je eigen unieke energetische patronen van geest, lichaam en ziel. Zoals bijvoorbeeld  jouw specifieke behoefte aan voedsel, schone lucht, spirituele verbinding, seksuele en creatieve expressie of muziek. Maar ook de verbinding met iets dat groter is dan het eigen individuele zelfgevoel of behoeften aan plezier, avontuur, vrede, kalmte, stimulatie, innerlijke reflectie, samenzijn, eenzaamheid, gezien te worden of misschien soms onzichtbaar te zijn. Als je een complex wezen bent dat neigt naar heelheid, dan zul je vaak moeten leren om concurrerende behoeften in evenwicht te brengen en manieren te vinden om jezelf helemaal tot bloei te laten komen in dit leven. Het klinkt als een grote taak, en het kan soms moeilijk zijn, maar we hoeven niet perfect te zijn. Als je ooit een koorddanser hebt gezien (een van de beste fysieke voorbeelden van de kunst van het evenwicht) zul je merken dat ze langzaam, gestaag en met constante kleine subtiele aanpassingen bewegen. Er zullen wankelingen zijn, maar dat betekent niet dat de persoon niet aan de andere kant van het koord zal komen. Het betekent alleen dat ze opnieuw moeten focussen en opletten om weer verder te gaan.

Er is geen magische formule of recept dat je gedurende je hele leven van dienst zal zijn, zeker niet als je gericht bent op groei en op een pad van transformatie. Als je kunt leren responsief en zelfbewust te zijn. Maar ook de moed hebt om te handelen naar wat je voelt dan zul je leren hoe je het evenwicht in jezelf effectiever kunt bereiken zelfs in moeilijke situaties. Het gaat niet om perfectie, want zelfs een perfecte balans zal gedestabiliseerd raken als er weer een stap wordt gezet. Het gaat erom te leren de juiste relatie met het leven te vinden. Dit betekent dat je moet zorgen voor je behoeften maar ook moet vertrouwen op de stroom van het leven die ons vraagt ​​om te groeien en ons aan te passen terwijl we ons ontwikkelen. Onze beheersing van evenwicht op een bepaald niveau stelt ons in staat om meer op ons te nemen, bijvoorbeeld meer licht of meer wijsheid te dragen. Op het volgende niveau moeten we echter weer opnieuw leren balanceren.

Als onze basis goed is, kunnen we vertrouwen op de vaardigheden die we hebben geleerd terwijl we proberen ze toe te passen in meer uitdagende situaties of omstandigheden. Het gaat er niet om hoe we altijd perfect in ons centrum kunnen blijven. We leren juist om vanuit de instabiliteit, van de groei die ons laat wankelen, weer terug te keren naar het centrum wanneer we eruit worden geduwd door de krachten van onze eigen spirituele groei. We wiebelen als de koorddanser op het koord. Dus onze initiatie van evenwicht gaat niet over de perfectie van altijd gecentreerd zijn. Ook al zal als neveneffect onze ervaring van gecentreerd te blijven tijdens allerlei situaties of omstandigheden aanzienlijk toenemen. Het gaat meer om het proces van terugkeren naar het centrum, het zelf, de waarheid, de middenweg, naar gematigdheid. Vanaf die plek zijn we nog meer in staat om door te gaan met hogere niveaus van spirituele groei en om onszelf op een helende en constructieve manier in de wereld uit te drukken.