Voorstellen Durga

De vele armen van de Goddelijke moeder

Goddelijke figuren uit verschillende tradities worden soms afgebeeld met veel armen. Dit staat symbool voor hun vermogen om veel taken tegelijkertijd uit te voeren en veel mensen te bereiken met hun tussenkomst en gratie. Goddelijke liefde is grenzeloos. Het kan moeilijk zijn om dit vanuit onze menselijke mind te doorgronden, maar de vele handen van het goddelijke in verschillende spirituele tradities is een manier om die boodschap op een intuïtief, visueel niveau over te brengen. Je zou het kunnen zien als het ultieme kosmische multitasking. Niet alleen dat, maar hoe meer we een beroep doen op goddelijke liefde, hoe meer het door ons kan werken om anderen te helpen. Het aanroepen van goddelijke energie is een win-winsituatie. Het heeft niets te maken met beperkte middelen, maar om een ​​steeds groter wordend bewustzijn dat ons en anderen verheft naarmate we er meer mee werken.

In de oude tradities van India wordt de krijgersgodin Durga afgebeeld met verschillende wapens in elk van haar vele handen. Elk gereedschap heeft zijn eigen goddelijke doel en methode om ons tegen het kwaad (of de krachten die tegengesteld zijn aan liefde) te verdedigen en de ziel te bevrijden. Durga kan worden afgebeeld met acht tot achttien armen of meer. Ze wordt vaak afgebeeld op een leeuw of tijger, met demonen die in onderwerping aan haar voeten vallen, en gekleed in rood met een prachtige gouden hoofdtooi. Ze staat bekend als de beschermer van de ziel en is ongeslagen in de strijd. Het maakt niet uit hoeveel mensen haar aanroepen, of hoeveel demonen ze moeten verslaan, ze zal er zijn en ze zal slagen. Als ze om de een of andere reden niet in haar eigen vorm kan slagen, zal ze een woeste godin uit haar derde oog baren (en haar Kali noemen) en die goddelijke schepping zal in haar plaats overwinnen. Er is gewoon geen ontkomen aan. Durga betekent overwinning voor de ziel, en ze zal zegevieren, hoe angstaanjagend haar tegenstand ook mag lijken.

Durga is een zonnegodin en in tegenstelling tot de enorme duisternis van Kali die alles absorbeert, brandt Durga helder als de zon. Haar energie is opbeurend en energiek en als haar energie door je heengaat voel je je helder, licht en onbevreesd. Het is een heftige ervaring, maar wel heel mooi. Niets kan Durga raken, zij is de goddelijke liefdevolle kracht die op iedereen inwerkt en de wereld buigt zich naar haar wil. Ze kan ons helpen de goddelijke paradox te vinden in het opbouwen van onze persoonlijke wil om deze over te geven en bewogen te worden door de goddelijke kracht van liefde. We kunnen onze wil namelijk niet aan het Goddelijke aanbieden als we geen wil te bieden hebben. Het is een van de ironieën (in ieder geval voor het ego) van het spirituele pad dat we onze wil en kracht sterk moeten opbouwen, zodat we ons kunnen overgeven en daardoor echt bekrachtigd en effectief worden op ons goddelijke pad.

Durga gaat dan ook over krachtige, actieve overgave. Wanneer we ons met haar verbinden, zijn we vaak erg actief in de wereld, maar voelen we ons geleid door innerlijke inspiratie van het Goddelijke, in plaats van ons eigen kleinere gevoel van wat we denken dat we zouden moeten doen. In plaats van te proberen dingen te laten gebeuren door pure (misschien koppige) wilskracht, komt onze actie bij Durga vanuit een geïnspireerde plaats. We stoppen met tegen de stroom in te zwemmen. Want door met de stroming mee te werken ook als we dan soms meer indirect naar ons doel gaan, zouden we er sneller en met meer energie komen zelfs als ons pad leek te slingeren. We combineren wilskracht en begeleiding (we voelen gewoon waar we naartoe moeten). Wanneer we erop vertrouwen dat de natuur ons brengt waar we moeten zijn, voelen we niet langer de behoefte om tegen de natuur te vechten. 

Samen met Kali is Durga een van de opperste krachten, niet alleen om dingen in beweging te krijgen wanneer dat nodig is, maar ook van spirituele bescherming voor het soms licht ontvlambare proces van groei en ontwaken. Durga zorgt ook voor een speciaal soort genade naar de overwinning. Zij is degene op wie we een beroep doen voor onmogelijke situaties waarin de kansen niet in ons voordeel lijken te zijn. Ze is vindingrijk, onverschrokken, brutaal en uitdagend. Durga heeft geen partner wat een verklaring is voor haar perfect uitgebalanceerde mannelijke en vrouwelijke energieën, en haar fundamentele heelheid, en maakt haar ook tot een goddelijk icoon voor vrouwelijke onafhankelijkheid en kracht. Voor vrouwen die leren hoe ze zich heel in zichzelf kunnen voelen zonder dat hun gevoel van eigenwaarde of identiteit afhangt van hun partners, is Durga erg behulpzaam.

Haar vele armen maken haar het meest geschikt voor diegenen onder ons die zich als kosmische jongleurs voelen. Met zoveel plannen, projecten, ideeën, relaties en meer dat we hulp nodig hebben om de hoop niet te verliezen.  Vergeet niet dat alles waartoe we denken dat we in staat zijn slechts een klein fragment is van wat we werkelijk kunnen als we bekrachtigd worden door het Goddelijke. Vooral Durga heeft de neiging om de durf en de grootsheid in ons naar boven te halen en ons te helpen onze kracht te vinden. De vele armen van Durga stellen ons in staat om het Goddelijke door ons heen te laten gebeuren met toenemende complexiteit. Het Goddelijke is niets anders dan efficiënt. Dus als je momenten heb dat je het gevoel heb dat je niet gefocust bent of dat er gewoon te veel naar en door jou stroomt, roep dan de goddelijke energie van Durga aan en stap gewoon in het centrum. We hoeven het niet te beheersen we moeten gewoon leren om een ​​van haar armen te zijn. Dan kunnen we de rest aan haar overlaten om het met haar uitzonderlijke wijsheid uit te zoeken.

Soms is Durga niet bijzonder zachtaardig. Soms is het nodig, het is liefde in felle genade. Als het doorkomt, dan is het nodig, maar het is niet altijd prettig, ook al is het uiteindelijk nuttig. Het verschil tussen felle gratie en agressie is enorm. Om echte, felle genade te zijn en geen machtsmisbruik, moet het wezen dat de genade schenkt zich volledig overgeven aan goddelijke liefde, volledig in hun hart en in een plaats van mededogen zijn. Zij zijn niet degenen die de leveringsmethode van die liefde kiezen, gewoon de boodschapper. Hoewel Kali en Durga een ander gezicht hebben, hebben ze een harde liefde gemeen. Hoe we deze harde liefde beter kunnen begrijpen als we ermee te maken krijgen is door open te staan en onze persoonlijke reacties los te laten en om te vertrouwen. We kunnen dan groeien door onze emoties te gebruiken als wegwijzers voor innerlijke heling. Wanneer we bereid zijn ons oordeel over mensen, gebeurtenissen en omstandigheden op te schorten ten gunste van het zoeken naar de goddelijke perfectie die erin schuil gaat doen we een beroep op Durga. We stellen onze evolutie voorlopig boven ons egocomfort. Dit betekent niet dat we beledigend gedrag accepteren als een manier om ons ego te ‘breken’ en onze ziel te laten triomferen. Het betekent wel dat we ons onmiddellijke oordeel opgeven en vanuit angst naar liefde gaan zodat we ons onderscheidingsvermogen kunnen gebruiken om het grotere geheel te onderzoeken.

We moeten bereid zijn om open te staan ​​voor de mogelijkheid dat er misschien een hogere wijsheid aan het werk is dan wat onze emotionele reactie ons eerst vertelt. We verwerpen onze ervaringen niet, maar we geloven ook niet dat ze de enige waarheid zijn. We streven ernaar om via hen te helen door te vragen: ‘Hoe wordt mij hier gevraagd om spiritueel te groeien?’ Sta open voor de mogelijkheid dat de verwonding die we denken te hebben ervaren door toedoen van een ander, onze eigen ziel kan zijn die ons probeert te laten groeien. In plaats van onze persoonlijke pijn te verlaten of te vermijden, kunnen we die gebruiken. We kunnen die gebruiken als broodkruimels om ons naar onze eigen goddelijke ziel te leiden. Dit doen we door open te blijven voor de mogelijkheid dat er groei is in plaats van onrecht. Door naar binnen te kijken, in plaats van naar buiten te reageren zonder reflectie, kunnen we verstandige keuzes maken over hoe we met een situatie om moeten gaan. De resultaten kunnen hetzelfde zijn (bijvoorbeeld het beëindigen van een relatie), maar ze kunnen ook heel verschillend zijn. Dit is afhankelijk van hoe we omgaan met dit proces van uitgedaagd worden en of we reageren als slachtoffer of geloven dat we een kans krijgen om bekrachtigd te worden.

Wanneer we met godinnenenergieën werken, wordt onze energie sterker. Dit is zowel een zegen als een uitdaging. Door te werken met deze energie zal je shakti groeien. Shakti is de naam voor levenskracht en goddelijke vrouwelijke energie in de Indiase traditie waaruit Durga, Kali, Lakshmi, Matangi en Saraswati allemaal voortkomen. Shakti is een woord dat onze kracht en onze effectiviteit in de fysieke wereld beschrijft. Shakti kan liefdevol zijn of niet. Het is neutraal, het is energie. Het is waarvoor we kiezen om ermee te doen. Door aan onszelf te werken en steeds zuiverder van hart te worden en ons over te geven aan het Goddelijke bepaald of onze shakti (energie/kracht/actie/talenten) zal neigen naar de toename van liefde in plaats van angst op deze planeet.

Als iemand veel shakti heeft, bewegen ze mensen, krijgen ze dingen voor elkaar. Ze kunnen erg charismatisch en krachtig zijn in de manier waarop ze mensen met minder shakti kunnen manipuleren. Het is een voorbeeld van een sterkere kracht die een andere overweldigt. Dit is één van de redenen waarom we als we meer in macht groeien ons meer moeten overgeven als we liefde willen dienen. Het is namelijk gevaarlijk om vast te blijven zitten in de ego-houding van te geloven dat we het het beste weten voor anderen. Naarmate we groeien, zullen onze meningen meer de overhand krijgen, niet omdat ze per se wijs zijn, maar omdat de energie erachter steeds krachtiger wordt. Zelf helers met veel wijze kennis in zich kunnen in deze val lopen. Ze geloven dat omdat ze veel zien betekent dat ze alles zien. Maar we weten niet wat we niet weten. Pas als we weten dat we niet weten wat we niet weten dan zijn we op het pad naar ware wijsheid. Een deel van die ware wijsheid is ook te beseffen dat we als mensen met een reden een vrije wil hebben gekregen. Namelijk om het te gebruiken. Er mensen zijn die jou als heler, vriend of spiritueel bekrachtigde persoon (naar hun mening) willen hebben om hen te vertellen wat ze moeten doen of hoe ze moeten leven. Dit is echter niet per se nuttig.

Denken dat je het recht hebt om mensen te vertellen wat ze moeten doen, is om een ​​aantal redenen een vergissing. Houd hier rekening mee als je merkt dat je als heler in deze val loopt, vooral als mensen je zoeken als hun persoonlijke orakel. Houd er ook rekening mee als je dergelijk gedrag ervaart bij iemand in jouw leven – of ze nu proberen te helpen of niet -. Iemand die denkt dat ze je moeten leiden of je vertellen wat je moet doen. Om te beginnen kunnen we eigenlijk niet weten wat een ander wel of niet zou moeten doen. We zullen misschien onze mening hebben maar dat is niet meer dan alleen een mening. Geen enkele menselijke mind is in staat om het ondoorgrondelijke spel van het goddelijke genie te begrijpen dat zich in ieder wezen afspeelt. Het beste wat de menselijke mind kan doen is puur en open te worden en zich over te geven aan liefde. Bovendien is er nog een ander probleem als we advies geven of onszelf opwerpen als degene die anderen vertelt hoe ze moeten leven en wat ze moeten doen. We creëren zo namelijk toekomstige problemen voor onszelf door afhankelijke relaties te creëren. Maar bovendien kunnen we er ook voor zorgen dat mensen van hun pad af gaan, weg van hun eigen waarheden door het magnetisme van onze energie of shakti. Als we dat doen, dienen we de liefde niet, maar zijn we onbedoeld op het donkere pad van contra-evolutie gestapt. Het maakt daarbij niet uit of we denken dat we iemand voor ‘hun eigen bestwil’ ergens toe dwingen. Dit is zelfs zo als we zeggen dat we bevrijding willen voor alle wezens. Want als we ons niet volledig overgeven aan het goddelijke, zonder een mening over hoe de dingen zouden moeten zijn, dan dienen we die liefde niet. Het is zo simpel, en zo lastig, als dat.

Alleen omdat iemand krachtigere shakti heeft wil dit niet zeggen dat de ziel van de persoon die wordt overweldigd minder ontwikkeld is. Soms hebben duistere wezens een enorme hoeveelheid shakti.  Alleen omdat iemand machtig is, wil dat nog niet zeggen dat hij wijs is. We kunnen allemaal onze shakti laten groeien. Het gebeurt natuurlijk en op een gepaste manier wanneer het niet voor eigen doeleinden wordt gedaan (wat waarschijnlijk voortkomt uit een lust naar macht), maar als een bijproduct van onze spirituele groei. Het is belangrijk dat we onszelf toestaan ​​te groeien in krachttraining, vooral degenen onder ons op het pad van liefde. Een geëvolueerde ziel hebben met veel wijsheid, maar te weinig kracht om standvastig en aanwezig te zijn in de fysieke wereld waar die wijsheid nodig is is pijnlijk voor de ziel. Maar het is ook een een verlies voor de wereld die dat liefdevolle licht nodig heeft om helder genoeg te schijnen zodat het bewust kan worden waargenomen. We hebben het nodig dat degene op het pad van liefde krachtig genoeg zijn met een stem van overgave. Als alternatief voor de sterke, op angst gebaseerde en ego-gedreven stemmen die in onze wereld bestaan. Het is niet altijd gemakkelijk om een ​​van die alternatieve stemmen te zijn. Soms is het zelfs ronduit deprimerend als je je realiseert dat je het licht moet zijn wanneer iemand onbewust duisternis promoot. 

Kristal Mandala - Durga & Hematiet - De Speer van Durga

Degenen met meer shakti hebben gewoon meer energie die door hun wezen stroomt omdat hun chakra’s groter zijn en meer openstaan ​​voor het leven. Er zijn mooie, zuivere zielen die eigenlijk heel terughoudend zijn om zich open te stellen voor het leven. Zulke mensen zijn erg belangrijk voor de spirituele evolutie van de mensheid omdat ze veel meer macht hebben dan ze beseffen. Zij kunnen zoveel goeds in de wereld kunnen doen als ze leren hun kracht op te bouwen die overeenkomt met hun wijsheid en liefde.  Zo kunnen ze echt verlichte wezens worden die in staat zijn veel goeds te doen in deze wereld waar ze ook veel plezier aan beleven. Want je ontoereikend voelen voor de taak om je eigen zielslicht en talenten te manifesteren is helemaal niet leuk.

Een van de beste manieren om shakti op te bouwen is door toegewijd te zijn aan je spirituele en innerlijke helende werk. Het spirituele werk stelt ons open voor goddelijke liefde en het helende werk zuivert de chakra’s zodat de goddelijke liefde goed ontvangen kan worden. Dat is alles wat we nodig hebben. Goddelijke liefde is alchemistisch. Het verandert ons, leidt ons naar heelheid, en als dat gebeurt, worden we ingewijd in grotere kracht door de groei van onze shakti en onze kundalini-energie ontwaakt. Kundalini-energie is een bepaald type shakti of levenskracht die in het menselijk lichaam leeft. In de Indiase traditie wordt gezegd dat het een opgerolde slang is die aan de basis van de ruggengraat slaapt. Op onze reis van bewustzijn, gedurende vele levens, wordt de kundalini uiteindelijk ontwaakt en begint langs onze ruggengraat omhoog te reizen. Het beweegt door de chakra’s en langs twee energetische lijnen die elkaar kruisen van de basis van onze ruggengraat naar het derde oog, evenals door een centraal kanaal in het ruggenmerg, dat de ‘sushumna’ wordt genoemd. Als de kundalini begint te stromen, openen de chakra’s zich van nature en worden ze opgeruimd.

We kunnen dit ervaren als veel “onverwerkte issues” die naar boven komen. Uiteindelijk zijn de chakra’s vrij genoeg van onverwerkte emoties om ontvankelijk te worden voor goddelijke energie. Dit komt omdat er nu ruimte is in het energieveld om het te ontvangen. Hoewel het opruimproces zelden leuk is, zijn er andere ervaringen die gepaard gaan met geactiveerde kundalini die leuker zijn. Deze omvatten het openen van goddelijke talenten, helende vermogens, helderziendheid en een steeds directere en onmiddellijkere ervaring van het goddelijke. Onze energie – inclusief onze seksuele en creatieve energie – wordt versterkt en we kunnen meer energieke, vitale, compassievolle en wijze wezens worden. Als de kundalini echter niet helemaal boven de lagere chakra’s naar het hart uitstijgt, kunnen we alleen maar meer machtshongerig en zelfs seksueel obsessief worden. Dit is iets om in de gaten te houden, als een waarschuwing. Maar onthoud ook dat alle dingen mettertijd komen, inclusief een vollere stroom van kundalini die uiteindelijk in balans en behulpzaam zal zijn. Zodat het onze shakti in staat stelt om liefde te dienen en bij te dragen aan de ontplooiing van liefdevolle goddelijke wil op deze kostbare planeet.

Het is belangrijk om te weten dat dit een natuurlijk proces is. De waarheid is dat meer kracht meestal het laatste is dat we nodig hebben eerder hebben we meer groei, heling, bewustwording nodig. Bij mensen die al te maken met hebben met problemen rond ego en controle is meer kracht als het geven van een geladen pistool aan een kind met een driftbui. Misschien zal de Goddelijke Moeder een activatie van kundalini verlenen als een leerervaring in dat soort situaties, maar deze zal dan eerder een ervaring van fel mededogen en harde liefde zijn. Hun kundalini is al te actief in de lagere chakra’s en heeft het hart nog niet bereikt. Om gewoon meer kracht in die lagere chakra’s te brengen (wat alles is wat er zou gebeuren totdat de blokkade in het hart is opgeheven zodat de kundalini door de chakra’s naar de kruin zou kunnen opstijgen) zullen de problemen waarmee ze al bezig zijn alleen maar verergeren. We krijgen meer macht als we er klaar voor zijn. We hoeven er niet achteraan te gaan alsof het een verborgen prijs is (hoe verleidelijk dat ook kan zijn). Daarom kunnen we beter voorzichtig zijn met oefeningen die specifiek zijn ontworpen om kundalini te laten stijgen. Beter is om oefeningen te doen die ons voorbereiden op de natuurlijke activering ervan. Het is verstandiger om de weg vrij te maken en op natuurlijke wijze open en ontvankelijk te worden voor meer kracht, door te vertrouwen in het leven en door deel te nemen aan onze levenservaringen. Dat is echter de weg van het hart en als we daar nog niet bewust mee verbonden zijn, zal die benadering voor ons natuurlijk niet beschikbaar zijn.

Het ontwaken van kundalini betekent niet noodzakelijk dat er spirituele wijsheid zal zijn. Op onze reis hebben we soms meer kracht dan wijsheid. Uiteindelijk zullen we echter de balans en heelheid vinden die de uiteindelijke bestemming is van het vrouwelijke pad. We kunnen dus beter vertrouwen op goddelijke timing en goddelijke genade. Beiden worden ontvangen in een staat van overgave. Het is aan jou om de paden te vinden die voor jou goed voelen. Maar onthoud wel Kundalini is goddelijk vuur en het kan het hart in vuur en vlam zetten met liefde of het kan de chakra’s verbranden als ze niet klaar zijn om het te ontvangen. Als je gevoelig bent voor energie zul je de beweging van kundalini duidelijk voelen. De bijwerkingen van het opstijgen van kundalini zijn vaak niet zo subtiel en omvatten zowel emotionele en psychologische pijn als onverklaarbare fysieke pijn. Mensen die regelmatig mediteren – een manier om je op een redelijk veilige manier open te stellen voor de kundalini-stroom – ervaren vaak vreemde pijnen tijdens hun meditatie die pas na verloop van tijd overgaan. Dat gebeurd meestal als de stijgende energie sterk genoeg is om die pijn te overmeesteren en te verdrijven. Dan kan ons hart weer verder opengaan en zo kan ook de energie verder blijven stijgen in een volgende cyclus. Bij het ontwaken van Kundaini gaat het niet over een éénmalig wonder dat plaatsvindt. Kundalini beweegt namelijk in cycli, steeds groeiend en zich uitbreidend. Dit is goed om in je achterhoofd te houden als iemand beweert dat zijn kundalini ontwaakt is. Bij velen van ons is dat namelijk tot op zekere hoogte het geval. Maar de truc op het spirituele pad, zoals ook in het leven, is dat je niet weet wat je niet weet. Een paar ervaringen van kundalini kunnen worden aangezien voor een volledig kundalini-ontwaken. Echter meestal is dat niet het geval. Een andere ervaring die gepaard kan gaan met het ontwaken van kundalini, is een intens soort natuurlijke high en gelukzaligheid die mensen urenlang ongecontroleerd kan laten lachen.  Zo’n spirituele high kan ervoor zorgen dat we ons een tijdje erna ziek voelen. Dit kan zijn veroorzaakt doordat we in één keer teveel goddelijke energie opnemen. Ons lichaam heeft dan veel moeite met het opruimen van de losgekomen gifstoffen. Het kan dan overbelast raken en onwel worden. Door enkel hoogtepunten na te jagen zorgt ervoor dat we ook te maken krijgen met de compenserende dieptepunten. Wanneer kundalini-ontwaken meer in balans is, kunnen we nog urenlang vol energie zitten, maar het ‘naar beneden komen’ zal zachter zijn. Dit kunnen we leren door het meer gematigde pad te bewandelen. Hiervoor kunnen we werken met een ervaren leraar (en luisteren naar hun begeleiding). Maar ook door te leren hoe je je eigen energieveld kunt bewaken wat we weer leren door ervaring, oefening en door vrouwelijke wijsheid te eren.

Ontwakende kundalini heeft ook de neiging om latente spirituele vermogens te stimuleren en dit, in combinatie met de gelukzaligheidsenergie, kan mensen doen verlangen naar het ontwaken. Dit betekent dat je ernaar streeft, in plaats van het te accepteren als iets dat van nature samen met je groei gebeurt. Enkele voorbeelden van kundalini ontwaken worden kort besproken zodat je ze kunt herkennen wanneer ze tijdens je reis gebeuren. Maar ook dat je dingen gaat begrijpen die misschien al voor je zijn gebeurd. We hoeven niet bang te zijn voor Kundalini. Kundalini is dan wel wild, maar het is goddelijk. Het heeft zijn eigen intelligentie en op voorwaarde dat we het met respect benaderen zullen we in staat zijn het ontwakingsproces te beheersen zonder al te veel problemen. Want als we arrogant proberen het naar onze wil te dwingen dan zetten we een karmische leerschool voor onszelf op die ons uiteindelijk nederigheid en eerbied zal leren. Een heftige moeilijke kundalini-ontwaken kan je namelijk uit een gezonde uitdagende maar beheersbare spirituele groei halen. Het kan in verschillende mate een verstoorde toestand teweeg brengen die grenst aan een psychische aandoening en je ongeschikt maken om te functioneren. Als de onbalans ernstig is en er is weinig aandacht en begrip voor de vrouwelijke principes van geduld en cyclussen is kan het meerdere levens duren voordat de ziel echt hersteld is van de hardheid van het ‘gespiritualiseerde ego’ ( ‘Gespiritualiseerd ego’ is de zoektocht naar spirituele verlichting die voortkomt uit het verlangen naar macht, status en invloed, in plaats van het oprechte verlangen van de ziel naar goddelijke vereniging en dienstbaarheid). Het enige wat het leven dan kan doen is terug te slaan met wat harde liefde om de arrogantie te herstellen en meer wijsheid te bevorderen.  Het is niet de bedoeling om je hiermee bang te maken. Het is enkel bedoeld om duidelijk te maken dat er geen kortere wegen zijn en dat de ogenschijnlijk snellere weg op elk pad niet per se de meest directe weg is. Want het kan gebeuren dat we terug moeten gaan en leren wat we hebben gemist in onze pogingen om vooruit te komen. 

Voedselallergieën en gezondheidsproblemen kunnen het resultaat zijn van een lichaam dat overladen is met onverwerkte emoties. Dit tast onze vitaliteit, immuunsysteem en spijsvertering aan. Naarmate onze emotionele helingsreis plaatsvindt kunnen deze problemen vaak op nogal dramatische manieren verbeteren. Dit komt omdat energie, die constant door ons heen stroomt, in meer of mindere mate wordt belemmerd, afhankelijk van de staat van ons emotionele, psychologische en fysieke welzijn. Deze energie wordt in de Chinese traditie chi genoemd en in de Indiase traditie prana (een soort shakti). Deblokkeren van vastzittende energie vereist dan ook emotionele en fysieke heling. Door emotionele heling en spirituele ontwikkeling zijn we na verloop van tijd in staat om emotionele blokkades los te laten zodat we energetisch opener geworden. Dit proces is soms erg prettig en soms minder.

Soms kan een ervaring van kundalini ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je een hartaanval krijgt. Je kunt sterke pulsaties van energie voelen tintelen als ‘spelden en naalden’, maar veel, veel sterker en zeer onaangenaam. Deze sensaties stromen door je borst, armen, maar bijvoorbeeld ook in je handen en je begint je zorgen te maken dat je een of andere hartaanval krijgt. De sensaties zullen na een korte tijd vanzelf verdwijnen en kunnen het gevolg geweest zijn van het hartchakra dat op een dieper niveau aan het opruimen en openen was. Soms kun je zelfs voelen dat je energieveld werd geopend en de kanalen langs je armen en handen werden vrijgemaakt. Dit kan nodig geweest zijn om in de toekomst helingswerk te kunnen uitvoeren waarvoor de goddelijke overdracht van energie vrijer van je hart naar je handen moet kunnen stromen. 

Je kunt ook kundalini shakti ervaren als een enorme krachtige slangachtige energie die de chakra’s in  je lichaam doorbreekt op weg naar je kruin om daar het lichaam te verlaten. Het kan zo enorm zijn dat het bijna krachtiger is dan wat je denkt aan te kunnen. Je wordt misselijk, duizelig en het bonkt in je hoofd omdat je kruinchakra zich er niet voor wil openstellen. Gezien de hoeveel misselijkheid die daarbij opkomt kan het zijn dat de blokkade die door de kundalini-energie werd opgeheven, een soort angst in het lichaam was. Je kunt ook krampachtige aanvallen krijgen terwijl kundalini energie door je heen gaat maar ook volkomen stil zijn en niet meer kunnen bewegen komt ook voor. Het effect van kundalini energie kan echter ook heel subtiel zijn. Bijvoorbeeld tijdens meditatie kan de kundalini als subtiele, zoete opstijgende nectar zijn. Licht, puur en je kunt het in het midden van je ruggenmerg omhoog voelen komen. Je kunt je volkomen gelukzalig voelen en vredig.

Op welke manier je ook kundalini energie ervaart weet dat Kundalini deel uitmaakt van de brug die ons alledaagse bewustzijn opent voor goddelijk bewustzijn. Kundalini is de kern van de manifestatie van het Goddelijke vrouwelijke. Als we door haar hand worden aangeraakt, beweegt kundalini. Per slot van rekening is alles wat we proberen te manifesteren ondergeschikt aan de ultieme manifestatie van ons leven, dat is ons goddelijk worden.